Een veld vol paprika

Ingediend door Ruud op zo, 07/16/2017 - 19:23
paprikaveld

Paprikaveld

Wandelend over het complex aan Het Erf kwam ik een veld vol paprikaplanten tegen. Ze zagen er prachtig uit dus hadden het prima naar hun zin. Was wel wat verbaasd, ik verwachtte geen paprikaplanten in de volle grond en zonder bescherming in het Raaltense...oftewel: in ons Hollandse klimaat.

Verderop sprak ik Betty die al vruchten aan haar paprikaplant had. Maar zo zie je maar weer, goede voorbereiding, verzorging en grond doet wonderen. Als de weergoden een beetje willen meewerken komt er een goede oogst.

Zaaien
Voor de buitenteelt is belangrijk om op tijd te beginnen: zaai in februari of maart binnen in potten en eventueel in een kweekkasje en verspeen de plantjes in afzonderlijk potten als ze ongeveer 10-15 cm groot zijn. Laat ze dan nog een tijdje doorgroeien tot het stengeltje een beetje verhout is. Hard ze af en plant ze pas eind mei of begin juni tijdens warm weer op hun definitieve plek. Plant voorzichtig over om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
Paprika's kunnen nogal eens moeilijk 'starten' na het overplanten. Het lijkt dan of ze een aantal weken stilstaan. Dit is vooral het geval als het buiten nog aan de frisse kant is.

Bemesting
Meng enkele handen compost of potgrond door het plantgat. Voor de buitenteelt is het van belang dat de plant niets tekort komt.

Oogsten
Paprika’s zijn rijp zodra deze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen.
Let er wel op dat wanneer je rode paprika’s wilt kweken, het volledig rijpen naar de rode kleur de plant veel energie kost. Om het aanmaken van nieuwe vruchten te stimuleren kun je daarom beter ook zo nu en dan wat groene vruchten oogsten (smaken ook prima!).
• In augustus kun je meestal oogsten, zodra de vruchten rood kleuren. Natuurlijk kun je ook groene exemplaren oogsten.
• Gaat je plant ten onder aan luizen, denk dan niet meteen dat je iets fout hebt gedaan. Het is net als met courgettes en tomaten: die grote vruchten eisen een zware tol van de planten en vroeg of laat grijpen belagers hun kans. Maar je hebt altijd de zaadjes nog!

Ingestuurd door Ingrid Zuiderduijn